Het Noordzeebad in Blankenberge was na 40 jaar dienst aan vervanging toe.

Ingenieurs- en architectenbureau ESSA overtuigde de opdrachtgever met een totaalvisie voor de site en ruime omgeving, waarin een evenwicht werd gezocht naar optimaal ruimtegebruik, maximale aandacht voor architectuur en beleving, maar waarbij ook aandacht wordt besteed aan gebruiksvriendelijkheid, mobiliteit, waterbeheersing en energiegebruik. Centraal in deze visie staat een nieuwbouwcomplex met een zeewaterzwembad, een sporthal met gevechtssportzaal, een café-restaurant, kantoren en vergaderzalen. Een lichtrijke foyerruimte vormt de ruggengraat van het complex en integreert de verschillende functies met de bestaande sporthal De Sportdoze en het maakt een doorsteek tussen het skatepark en het achterliggende parkgebied. Duurzame en energiezuinige uitrustingen zoals een warmtekrachtkoppeling, fotovoltaïsche zonnepanelen, lucht-lucht warmtepompen, zoutelektrolyse en een eigen zuiveringsinstallatie voor bedrijfsafvalwater dragen bij tot het verlagen van de ecologische voetafdruk. Sportminnend Blankenberge kijkt uit naar de opening van het complex in de zomer van 2023. De bouwwerken nemen een aanvang in augustus 2021.

Bouwheer: TMVW Intercommunale cvba handelend in opdracht van de stad Blankenberge

Afbeeldingen/tekst: ESSA