Restauratie gebouwen “Parc 23”

De twee fasen van de restauratie en de wederopbouw van dit meesterlijke project omvatten de kapel en het Visitandinesklooster. De kapel werd gerestaureerd tot museum (Le MUMONS) en het klooster werd omgevormd tot bibliotheek, beide in opdracht van de Universiteit van Mons (UMONS).

Het binnenplein werd de leeszaal van de bibliotheek, waarbij een stalen boom het glazen dak met een oppervlakte van 300 m² ondersteunt. Deze boom genaamd "De boom van kennis en wijsheid" weegt 21 ton en ondersteunt de driedubbele beglazing met hoge thermische prestaties voor het comfort van iedereen. Hier zullen academici zich thuis voelen dankzij de leestafels van uniek fabrikaat in "corian" (tussen 800kg en 1,2 ton).

In de kapel werd met de bouw van nieuwe perrons plaats geruimd voor een grote expositieruimte. Deze perrons maken een architecturale en museumscenografie mogelijk vanwege het grote schip dat door het invallende licht wordt benadrukt. De integratie van dakramen, gordijngevels met spitse raamopeningen en het bijzondere glaswerk levert een oogverblindend panorama van de stad Mons op.