Oeps, deze browser wordt niet meer ondersteund.
Verouderde browsers kunnen jouw computer blootstellen aan veiligheidsrisico's. Om de beste ervaring te krijgen met het gebruik van onze site, kan je best werken met een nieuwere browser. Klik op één van de icoontjes om een nieuwe browser te installeren.
ACH Build - Bouwaannemer Brussel

Verbouwing van de middelbare school Karreveld

Het project "Karreveld" omvatte de renovatie van de linkervleugel en een uitbreiding met een reeks klaslokalen, een sporthal en een refter. Ook op technisch vlak was een globale visie van de site vereist.

Het project van AgwA was gebaseerd op een grondige analyse van de huidige situatie en bood zowel verrassende als logische oplossingen. Enerzijds werd de gevraagde uitbreiding tegen de aangrenzende muur geplaatst, hoger op het perceel. Hierdoor werd de blinde gevel geactiveerd en kreeg de hele school een adres aan de Chaussée de Gand. De ingang van de school, gelegen op de kruising van het bestaande gebouw en de uitbreiding, is dus herkenbaar. Aan de andere kant hebben de onbebouwde gebieden elk een duidelijke status gekregen: een voorplein met aangrenzend groen aan de ene kant, een geasfalteerde speelplaats aan de achterkant aan de andere kant. Zo is het voorplein ook buiten de schooluren toegankelijk. De sporthal en polyvalente zaal kunnen via het voorplein ontsloten worden naar de buurt.

In tegenstelling tot de renovatie van de rechtervleugel, konden de muren van de linkervleugel niet worden gedemonteerd en hergebruikt. AgwA bedacht echter een modulair systeem dat gedemonteerd kon worden. Qua materiaalkeuze en afmetingen is het nieuwe deel gelijk aan het oude. Daarnaast is ervoor gekozen om zoveel mogelijk van de bestaande structuur te behouden, met name de trappen, toiletten en servicekanalen, om zoveel mogelijk te kunnen investeren waar nodig. Voor de dragende structuur van de uitbreiding werd een isolerende rode baksteen toegevoegd en zichtbaar gelaten als afwerking. Dit gaf het nieuwe gebouw een duidelijk herkenbare identiteit, in de geest van het bestaande gebouw. Sommige elementen (de trap in de nieuwe centrale inkomhal, gordijnen, de trap die de nieuwe klaslokalen met de speelplaats verbindt, enz. Het resultaat is overtuigend: eenvoudig en doeltreffend.

Locatie

Sint-Jans-Molenbeek

Sector

Onderwijs, sport/cultuur

Bouwheer

Pouvoir Organisateur Pluriel (POP) asbl

Architect

AgwA scrl civile

Bestelbedrag

€ 5,5 mio

Uitvoeringstermijn

juni 2020 - oktober 2022

Foto's

oktober 2022

Details van dit project

Contact

Administratieve Zetel

Desguinlei 22
2018 Antwerpen

Postadres

Humaniteitslaan 292
1190 Vorst

info@achbuild.be
+32 (0)3 238 69 66

ACH Bouw

Alle rechten voorbehouden

Trotse partner van