Oeps, deze browser wordt niet meer ondersteund.
Verouderde browsers kunnen jouw computer blootstellen aan veiligheidsrisico's. Om de beste ervaring te krijgen met het gebruik van onze site, kan je best werken met een nieuwere browser. Klik op één van de icoontjes om een nieuwe browser te installeren.
ACH Build - Bouwaannemer Brussel

De Felix - Totaalrenovatie dienstencentrum

Het voormalige dienstencentrum van Gentbrugge wordt de nieuwe thuis van de Academie voor Muziek, Woord en Dans De Kunstbrug, enkele publieke werkplekken en de lagere afdeling van freinetschool ‘t Groen Drieske. Ook de loketten van de Dienst Burgerzaken, de wijkbibliotheek met leescafé en het politiecommissariaat Gentbrugge vinden er onderdak. Buurtorganisaties en buurtbewoners kunnen ruimtes in “de Felix”, zoals het vernieuwde gebouw zal heten, gebruiken voor hun activiteiten. Het wordt een duurzaam gebouw waar iedereen terechtkan.

Het ontwerpteam Trans architectuur | stedenbouw, Util, Boydens, Daidalos en Cluster ging voor meerdere toegangen, die allemaal uitgeven op de agora, een grote open ruimte op het gelijkvloers. De Felix wordt zo een ontmoetingsplek waar leerlingen, muzikanten, boekenwurmen, dansers, bezoekers, buurtorganisaties en buurtbewoners bijeen komen.

De Stad Gent koos voor een duurzaam ontwerp. Zo wordt het water van de platte daken gerecupereerd voor de toiletten, komt er een groendak en worden er zoveel mogelijk zonnepanelen gelegd. Een warmtepomp zorgt voor verwarming op koude dagen en passieve koeling op warme. De nieuwe spektakelzaal is zelfs een passief gebouw. Het gebouw zal uiteraard ook toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Er komen ook zitbanken rondom het gebouw, openbare toiletten, een infopunt over de Gentbrugse Meersen, veilige fietsroutes, fietsstallingen en extra vuilnisbakken.

De naam “de Felix” is een knipoog naar de architect van het gebouw, Paul Felix. In de jaren vijftig speelde hij een belangrijke rol in de doorbraak van de moderne architectuur in Vlaanderen. Hij raakte geïnspireerd door het Engelse brutalisme: sobere materialen, veel beton, strakke lijnen.

Locatie

Gentbrugge

Sector

Kantoren/Industrie, Onderwijs, Sport/Cultuur

Bouwheer

Stad Gent

Architect

Trans Architectuur

Bestelbedrag

€ 16 mio

Uitvoeringstermijn

augustus 2021 - ...

Foto's

februari 2024

Details van dit project

Contact

Administratieve Zetel

Desguinlei 22
2018 Antwerpen

Postadres

Humaniteitslaan 292
1190 Vorst

info@achbuild.be
+32 (0)3 238 69 66

ACH Bouw

Alle rechten voorbehouden

Trotse partner van