Oeps, deze browser wordt niet meer ondersteund.
Verouderde browsers kunnen jouw computer blootstellen aan veiligheidsrisico's. Om de beste ervaring te krijgen met het gebruik van onze site, kan je best werken met een nieuwere browser. Klik op één van de icoontjes om een nieuwe browser te installeren.
ACH Build - Bouwaannemer Brussel

Renovatie van het centrale gebouw van het "Parc du Waux Hall"

Waux-Hall, een groene long aan de toegangspoort tot de stad, is ongetwijfeld één van de favoriete wandelplekken van de inwoners van Bergen. Het project omvat de renovatie en stabilisatie van het centrale gebouw, dat het uitstalraam is van deze site met een rijke geschiedenis. Het wordt omgetoverd tot een prachtig terras met een eigentijdse structuur die perfect samengaat met het meer klassieke gebouw aan de voorkant.

Het paviljoen wordt omgebouwd tot restaurant (422m² op de begane grond). Het idee is om de helderheid van het oorspronkelijke 19de-eeuwse volume te herstellen door het dorpshuis, dat ertegenaan was gebouwd en de achtergevel maskeerde, te verwijderen. Zo wordt de oorspronkelijke harmonie van het paviljoen hersteld.

Het principe achter de restauratie van het paviljoen is niet om het te denatureren, maar juist om te werken in de richting van het bestaande gebouw door het te verbeteren en de niet-originele, onaantrekkelijke delen, die in de loop der tijd zijn toegevoegd, te verwijderen. Er is een identieke restauratie gepland: het beeld van het paviljoen blijft behouden, maar met een volledige vernieuwing van het dak (asbest), restauratie van de toren en verwijdering van eerder ongelukkige ingrepen.

Een nieuw glazen dak (174m²), dat zich uitstrekt vanaf het paviljoen, zal bewust eigentijds zijn om de interventie van onze tijd te markeren, terwijl tegelijkertijd het paviljoen, dat dateert uit het midden van de 19e eeuw en de geschiedenis van de site, gebouwd op de voormalige vestingwerken van Fort d'Havré, worden benadrukt. De transparantie van het glazen dak zal de achtergevel van het paviljoen beter leesbaar maken en waar mogelijk uitzicht over het park bieden.

Afneembare schermen zullen de ruimte afsluiten en het lichtniveau naar wens aanpassen. De gevel wordt akoestisch geïsoleerd door driedubbele beglazing met akoestische folie en ook op het dak wordt aangepaste isolatie aangebracht.

De basis van het paviljoen wordt in drie delen heringericht:

  • het grootste deel wordt gewijd aan de brasserie (486m²) met terrassen die uitkomen op het park;
  • Een ander deel is bestemd voor de onderhoudsdienst van het park (373m²) en in het bijzonder voor het personeel (refter, toiletten, opslag van klein materiaal);
  • Een laatste multifunctionele ruimte en de twee historische torentjes moeten nog worden toegewezen.

Elk deel van de basis, inclusief de oude vestingwerken, zal een nieuwe functie krijgen en de bewaard gebleven binnenmuren en gewelven in de kelder zullen zichtbaar blijven om de site karakter te geven.

Huidige beperkingen zoals toegankelijkheid voor PBM's, brandveiligheid en energie- en gezondheidsnormen zijn overwogen en geïntegreerd in het gebouw als geheel.

Tot slot heeft er geen onnodige kap van vegetatie deel uitgemaakt van het project: een dode en ontwortelde boom zal plaats maken voor de hoofdtrap, een blauwe regen is verwijderd om vrije toegang te geven tot een van de historische torentjes van het oude fort, en vier struiken en twee lage planten zijn verplaatst.

Locatie

Mons

Sector

D24 - restauratie

Bouwheer

Stad Mons

Architect

Atelier Empreinte - Seni Ersöz et Philippe Genotte

Bestelbedrag

6,7 mio EUR

Uitvoeringstermijn

november 2023 - ...

Foto's

juni 2024

Details van dit project

Contact

Administratieve Zetel

Desguinlei 22
2018 Antwerpen

Postadres

Humaniteitslaan 292
1190 Vorst

info@achbuild.be
+32 (0)3 238 69 66

ACH Bouw

Alle rechten voorbehouden

Trotse partner van